Mooi Twente

Het Groot Twentsch Maisdoolhof ligt middenin het mooie Twente. Twente is een bijzondere regio en het landschap van Twente wordt gekenmerkt door haar essen en haar stuwwallen. Het Twentse landschap ziet er heuvelachtig uit en de percelen zijn dikwijls afgebakend door houtwallen. Rondom het stadje Ootmarsum zijn stuwwallen te vinden, welke in de ijstijd gevormd zijn. Daarnaast zorgen de vele bossen en bomenrijen ervoor dat het landschap uit visuele laagjes lijkt te bestaan, ook wel het Twentsche coullissenlandschap genaamd.

Daarnaast is er oud stedenschoon te vinden in mooi Twente. Stadjes als Ootmarsum en Delden hebben een cultureel centrum en staan vol met oude vakwerkhuizen en andere historische gebouwen. Er zijn galerieën te vinden en vele lifestylewinkels.

Fleringen

In het dorpje Fleringen waar het Groot Twentsch Maisdoolhof gevestigd is, is geen uitzondering op deze prachtige omgeving. Hieronder een aantal bijzonder mooie plaatsjes uit dit unieke Twentse kerkdorp:

Havezate_Herinckhave_Fleringen1

Havezate Herinckhave

Havezate Herinckhave is een oud landgoed in Fleringen en wordt geflankeerd door twee bouwhuizen en omringd door grachten. Herinckhave wordt in 1337 voor het eerstgenoemd in het leenrigister van de bisschop van Utrecht die dit waarschijnlijk moest delen met de graaf van Bentheim. In die tijd heette het huis het Huis te Vlederingen. In 1415 werd Herman Grubbe beleend met het huis Herinckhave. Tot 1723 blijft Herinckhave in het bezit van de familie Grubbe, door een huwelijk kwam het uiteindelijk in de handen van de  familie Von Bönninghausen terecht. Het huidige huis van de havezate is gebouwd tussen 1741 en 1743 op de bouwvallen van een ouder huis. In 1959 is Herinckhave grotendeels verwoest. De restauratie door de Overijsselse Kastelenstichting werd in 1976 voltooid. Op en bij de havezate bevinden zich momenteel nog een huiskapel, een watermolen, een houtwaterplaats en een eendenkooi.

Kroezeboom_Fleringer_Es1

Kroezeboom

Een van de oudste bomen van Nederland is de Kroezeboom op de Fleringer Es. Kroezeboom betekent kruisboom, een boom die een kruispunt of een grens aangeeft.  Op gemeenschappelijke essen in oostelijk Nederland werden vaak bomen gebruikt om aan te geven hoe de akkers verdeeld zijn. Waarschijnlijk is dat ook het doel geweest van de Kroezeboom op de Fleringer Es. Deze boom had in 1990 een omtrek van 680 en was toen 16 meter hoog. De Kroezeboom op de Fleringer Es is een zomereik en is met deze omtrek de oudste geregistreerde zomereik in Nederland. De Kroezeboom is waarschijnlijk tussen 1500 en 1600 geplant. De Fleringse volksfeesten (de Kroezeboomfeesten) en de Fleringse carnavalsvereniging (cg. De Kroeschmennekes) hebben hun naam te danken aan deze boom. Bij de Kroezeboom op de Fleringer Es staat een kapelletje, ook wel ‘hilligen huesken’ genoemd. Onbekend is welke heilige hier wordt vereerd.

Molen_van_Frielink_Gröbbemolen_Fleringen1

Korenmolen Frielink

Op de plek van de Korenmolen Frielink werd in 1822 door de familie Von Bönninghausen een windgedreven olie-korenmolen gebouwd omdat de watermolen bij Herinckhave vaak te weinig water had. In 1844 brandde deze molen af. In 1846 werd hier een nieuwe molen gebouwd. In 1916 werden de bezittingen van de familie Von Bönninghausen verkocht. Een toenmalige pachter T.H. Frielink kocht de molen en verdiende er daarna de kost mee. In 2009 is de molen volledig gerestaureerd.